Георги Георгиев бе избран за председател на СОС със скандали

Според опозицията той е арогантен и агресивен и просто ще изпълнява разпорежданията на Бойко Борисов

Георги Георгиев бе избран за председател на СОС със скандали

Снимка: Facebook

2279 ~ 3 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Столичният общински съвет (СОС) избра с тайно гласуване с 37 гласа "за" Георги Георгиев за председател. Досега той оглавяваше постоянната Комисия по бюджет и финанси към Съвета. Опозицията се обяви категорично против начина, по който беше избран.

Веселин Калановски от „Демократична България“ обяви, че точката за гласуване на нов председател е нарушение, защото не е подкрепена от всички зам.-председатели.

Типично по герберски внасянето на тази точка е извършена в нарушение на правилника. Ние няма да участваме в този фарс, чийто сценарист е вождът на ГЕРБ г-н Бойко Борисов. Ние ще обжалваме това решение до всички компетентни органи”, каза Калановски.

Независимият общински съветник Борис Бонев също критикува внасянето на точката за избора на нов председател.

Точно в деня на независимостта на България се демонстрира по най-безочливия, циничен, нагъл и безобразен начин пълната зависимост на групата на ГЕРБ от един банкенски велможа. Той в лудостта си вече си позволява да се меси в независим орган, какъвто е Столичния общински съвет и да уволнява председателя на СОС", каза Б онев. Той визира вчерашното изказване на Бойко Борисов, който публично призна, че Елен Герджиков е подал оставка по негово настояване.

За мен е изключително лицемерно подобно погазване на волята на хората, гласували в крайна сметка и за Елен Герджиков. Неговото уволнение се случи от един партиен лидер“, обясни по време на заседанието Бонев.

Герджиков нe paзяcни пpичинитe зa оставката си, нo лидepът нa ГEPБ Бoйĸo Бopиcoв зaяви, чe гo e нaпpaвил пo нeгoвo жeлaниe. Само каза, че е подал оставка "с чувство на облекчение".

Бонев попита къде е кметът на столицата Йорданка Фандъкова и защо не присъства на заседанието. "Не я ли интересува, че някой се меси в работата на Столичния общински съвет? Къде е кметът да коментира това погазване на независимостта на СОС? Г-жо Фандъкова, Вие очевидно не сте кмет на София. Вие сте пионка в ръцете на Бойко Борисов. Подайте си оставката, София има нужда от избори. Столицата има нужда от нов кмет, който ще е независим и ще решава проблемите, а няма да слугува на някой простак от Банкя“, каза Бонев.

За групата на БСП Георги Георгиев е прекалено агресивен и невъздържан. "Когато се научи на български език, тогава може да бъде припознат от мен като председател на СОС. Наблюдавайки поведението му по време на онлайн сесиите на СОС. Георгиев проявява агресивност и невъздържаност, за разлика от Елен Герджиков, който има редица положителни качества и успяваше да овладее СОС", каза общинският съветник Иван Мечков.

Той се надява Георгиев да поработи върху българския си език и върху някои черти от характера си, защото в противен случай предстоят големи скандали в СОС. "Не приляга на председателя на СОС да бъде по-агресивен от самите общински съветници", добави Мечков.

Подобно е и мнението и на групата общински съветници от "Да, България!". "Георги Георгиев е лицето на арогантността. Да, Георги Георгиев има качества и е готов да изпълни всички заръки на Бойко Борисов", обясни Методи Лалов от ДБ.

Според групата на ГЕРБ-СДС, която предложи Георгиев за председател, той е един от най-активните общински съветници в СОС през този мандат. „Георгиев е председател на постоянната комисия по финанси и бюджет към СОС. Вносител е на редица доклади, свързани с оптимизация на бюджетни разходи, подобряване на градската среда, развитие на обществения транспорт. Той е доказан професионалист със солидно образование у нас и в Европа. Има богат опит в теорията и практиката на търговското право. В работата си е доказал способността си да създава екип, да управлява хора, да търси аргументирани, иновативни решения. Заставаме зад неговите умения и знания и зад постигането на решения след консенсус", заяви общинският съветник Малина Едрева.

Подкрепи Economic.bg