Xiaomi категорично отрече да цензурира потребителите си

Китайският производител отхвърли обвиненията на литовското правителство

Xiaomi категорично отрече да цензурира потребителите си

Снимка: Twenty20

600 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Китайският Xiaomi Corp отхвърли обвиненията Министерството на отбраната на Литва, че неговите устройства цензурират комуникацията на потребителите. Изявлението идва ден, след като балтийската държава препоръча на потребителите да избягват китайските телефони заради внедрена в тях специфична функция.

По-рано тази седмица Националният център за киберсигурност на Литва изнесе доклад, според който софтуерът в телефона Mi 10T 5G на Xiaomi има опция за цензуриране на определени думи и изрази, свързани с Тибет, Тайван и демокрацията. Проучването сочи, че функцията е изключена за „региона на Европейския съюз“, но може да бъде включена дистанционно по всяко време.

В изявление, изпратено до Reuteres, говорителят на Xiaomi заяви, че устройството му „не цензурира комуникациите към или от потребителите“.

„Xiaomi никога не е и никога няма да ограничава или блокира каквото и да е лично поведение на потребителите на нашите смартфони, като например търсене, обаждане, сърфиране в мрежата или използване на комуникационен софтуер на трети страни“, се казва в изявлението.

Xiaomi напълно зачита и защитава законните права на всички потребители.“

В доклада на Националния киберцентър се казва също, че телефонът на Xiaomi изпраща криптирани данни за потреблението до сървър в Сингапур, което може да противоречи на европейските правила за защита на поверителността.

Xiaomi отговаря на Общия регламент за защита на данните (GDRP) на Европейския съюз“, изтъкна говорителят на компанията.

Литовският зам.-министър на отбраната Маргирис Абукевичус каза пред Reuters, че ведомството вече е споделило доклада си с представители на киберсигурността от други държави от Европейския съюз и САЩ.

Напрежението около Xiaomi идва на фона на зародилия се дипломатически конфликт между Китай и Литва, свързан с Тайван. Островът е чувствителна тема за Пекин, който все още има териториални претенции. Балтийската страна обаче приветства Тайванско представителство в своята столица, за разлика от другите западни страни, които използват името на града Тайпе. Китайското правителство разчита това като знак за признаване на независимостта на съседната държава.

Подкрепи Economic.bg