ГЕРБ предлага Комисията по хазарта да стане държавна агенция

Председателят ѝ еднолично да издава и отнема лицензи за хазартна дейност, предвижда законопроектът

ГЕРБ предлага Комисията по хазарта да стане държавна агенция

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2366 ~ 2 мин. четене

ГЕРБ предлага Държавната комисия по хазарта да се превърне в държавна агенция на подчинение на Министерски съвет. Това става ясно от законопроект, подписан от депутати от парламентарната група на партията, и внесен в Народното събрание. Идеята е институцията да се превърне в специализиран орган на Министерски съвет, като така ще се отнемат правомощията на финансовия министър да назначава персонално членовете на комисията, на която е принципал. Въвеждат се специални изисквания към председателя й, който вече еднолично ще издава и отнема лицензи за хазартна дейност и ще контролира дейностите.

Проектът се появява само ден, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов също поиска поправки на Закона за хазарта. Той обаче настоява казина, игрални зали и зали за игрални автомати да се допускат само в десет курорта в България, в хотели с категория 5 звезди и в населени места, разположени на поне 20 километра от гранични пунктове - пътни, жп, морски и речни.

За промяна в ДКХ се заговори още януари, когато стана ясно, че тя е ощетила бюджета с над 500 млн. лв. заради разлика в облагането на хазартните игри в България – по един начин за дейността на Държавния спортен тотализатор, а по друг – за частните компании. Тогава обаче законопроектът, дело на финансовия министър Владислав Горанов, бе пуснат за обществено обсъждане, а според него комисията трябваше да стане национална, а не държавна агенция, и пак да е на негово подчинение.

Сега в законопроекта, внесен от депутати от ГЕРБ, предложението е за държавна агенция под шапката на Министерския съвет. Мотивът обаче е подобен на този на Горанов през януари - еднолична отговорност за взиманите решения - в случая обаче не от министъра, а от бъдещия председател.

С промените в Закона за хазарта, предлагани от ГЕРБ, се разширява и видът на хазартните игри, които може да организира Българският спортен тотализатор с оргаизиране на онлайн игри в казино. Досега тотото нямаше право да получава лиценз за организиране на онлайн игри в игрални зали.

От ГЕРБ предвиждат още всички оператори на хазартни игри да са длъжни да предупреждават изрично клиентите си, че залаганията могат да се превърнат в зависимост, както и да предоставят информация за възможностите за терапия. Обмисля се да бъде създаден и регистър на пристрастени към хазарта, които не трябва да бъдат допускани в игрални зали.

Клиентите ще бъдат информирани и за тази опция. Регистрацията на човек като зависим може да става доброволно - с подаване на заявление към новата агенция по хазарта. Минималният срок, за който може да се поиска включване в списъка с лица, които не се допускат до залагания, е 2 години. След това гражданинът може да декларира, че иска да бъде отписан, гласят поправките в закона.

Подкрепи Economic.bg