Германия инжектира 5 млрд. евро в автомобилния сектор

Правителството на Ангела Меркел ще увеличи срока на бонусите, които се отпускат за закупуване на електромобили

Германия инжектира 5 млрд. евро в автомобилния сектор

Снимка: БТА

684 ~ 1 мин. четене

Германската автомобилна индустрия ще получи общо 5 млрд. евро под формата на държавна помощ, за да се справи с негативния ефект на пандемията и преминаването към производство на електрически модели. Берлин обяви, че ще отпусне допълнителни 3 млрд. евро финансиране. 

Правителството на Ангела Меркел ще увеличи срока на бонусите, които се отпускат за закупуване на превозни средства, задвижвани чрез електричество, до 2025 г. Освен това ще предложи и стимули за подмяна на старите камиони. Всичко това ще позволи на потребителите да заменят по-бързо старите си автомобили с двигател с вътрешно горене, както и на компаниите да инвестират в нови технологии.

„Всички сме наясно, че индустрията преминава през трудна фаза, която засяга стотици хиляди работни места“, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер . „Знаем, че това не е просто въпрос, който засяга големите автомобилни производители, а по-скоро въпрос, който дълбоко засяга средните компании, които произвеждат компоненти“, каза още той, цитиран от Bloomberg.

Доставчиците на части и автомобилните производители, които осигуряват работа на близо 800 000 души в страната, започнаха да правят големи вложения в зелени технологии преди пандемията. Това ги изложи на още по-голям риск след като търсенето през тази година се срина.

Производството на автомобили не е просто отрасъл на една индустрия. Той е двигател. Така че в тази ситуация държавата, индустрията и профсъюзите работят ръка за ръка“, каза германският социален министър Хубертус Хейл.

Подкрепи Economic.bg