Германия настоява за затваряне на всички ски курорти в ЕС

„Ще се опитаме да гласуваме в Европа дали можем да затворим всички ски зони“, каза Ангела Меркел

Германия настоява за затваряне на всички ски курорти в ЕС

Снимка: БТА

Канцлерът на Германия Ангела Меркел иска всички ски зони в Европа да бъдат затворени за предстоящите зимни празници.

 

"Ски сезонът наближава", заяви тя в четвъртък в Бундестага в Берлин. Туристическите пътувания не трябва да се провеждат, трябва да се избягва всеки ненужен контакт.

„Ще се опитаме да гласуваме в Европа да затворим всички ски зони“, каза тя и обясни, че на тази идея се противопоставя Австрия.

Новината идва, след като късно снощи стана ясно, че Германия удължава блокадата до 20 декември, но ограничава социалните контакти и по време на коледните празници. До 10 януари гражданите се съветват да не ходят на ски ваканция.

Някои от ранните европейски горещи точки на заразени с коронавирус са били в ски курортите, помагайки за разпространението на инфекции в целия континент.

Италианският премиер Джузепе Конте вече подкрепи отлагането на старта на ски сезона, но подчерта необходимостта от европейско решение.

„Ако Италия реши да затвори всичките си влекове без никаква подкрепа от Франция, Австрия и другите страни, тогава италианските туристи биха рискували да отидат в чужбина и да приберат заразата у дома“, каза той по-рано тази седмица.

Президентът Еманюел Макрон ясно заяви във вторник, че ски курортите във Франция ще останат затворени до Нова година.

Австрия изрази загриженост относно план за целия ЕС, като финансовият министър Гернот Блюмел заяви, че ако ЕС принуди ски зоните да останат затворени, "тогава ще трябва да платят". Компенсацията би стигнала до милиарди евро, пише BBC.

Швейцария не е в Европейския съюз и за разлика от други алпийски дестинации, нейните ски курорти вече са отворени.

Коментари: 0