Новите управляващи в Германия се отказват от въглищата до 2030 г.

До 2035 г. трябва да спре продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене

Новите управляващи в Германия се отказват от въглищата до 2030 г.

Снимка: Unsplash

1332 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Трите партии, които преговарят за съставяне на правителство в Германия, са се договорили страната да се откаже от въглищата до 2030 г., съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници. Темата ще влезе като ангажимент в коалиционното споразумение, което социалдемократите, зелените и либералите ще трябва да изпълнят.

Климатичната политика е важна тема на преговорите, тъй като най-голямата европейска икономика цели да премине към въглеродна неутралност.

Партиите са се договорили и за прекратяване на производството на електроенергия от централи на природен газ и ядрено гориво. Целта трябва да бъде постигната до 2040 г. Очаква се следващата година страната да изключи последната си ядрена централа.

Краят на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене е насрочен до 2035 г., което съвпада с плановете на Европейската комисия. Зелените искаха по-ранна дата.

Освен това газовите отоплителни системи ще бъдат забранени при строителството на нови сгради, а в съществуващите – ще бъдат заменени от друг източник на отопление. Трите партии залагат на използването на т.нар. син водород, който се произвежда от изкопаеми горива като природния газ, но отделяният въглероден диоксид се улавя и съхранява под земята.

Подкрепи Economic.bg