Uber прави първи стъпки на процъфтяващия пазар на канабис

Компанията предлага решение, чрез което да се заобиколят нелегалните продавачи и да се избегнат опасните продукти

Uber прави първи стъпки на процъфтяващия пазар на канабис

Снимка: Twenty20

928 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Uber прави първи стъпки на пазара на марихуана, предава BBC. Скоро потребителите в Онтарио, Канада ще могат да поръчват такива продукти през приложението Uber Eats. Те ще имат достъп до продуктите на Tokyo Smoke, които след като заявят, ще могат да вземат от близкия магазин. Задължително ще се извършва проверка на възрастта.

Компанията отказа да каже дали предвижда да разшири опцията в останалата част на Канада и САЩ.

Канадският пазар на марихуана се оценява на около 5 млрд. канадски долара (4 млрд. щатски долара) годишно. Употребата на канабис в страната е законна от 2018 г., но все още е незаконно доставянето ѝ.

Uber отправи поглед към процъфтяващия пазар преди време. През април главният изпълнителен директор Дара Хосровшахи заяви, че компанията ще обмисли доставката на канабис, след като това бъде разрешено от законодателството на САЩ.

Нелегални производители

Въпреки че продажбата на канабис за развлекателна употреба стана легална в Канада преди три години, незаконните производители все още контролират голям дял от продажбите. Това е нещо, което правителството се опитва да поправи.

Uber заяви, че партньорството му с Tokyo Smoke ще помогне на възрастните в страната да купуват безопасен, легален канабис, като се борят с незаконните продавачи.

Предвижда се канадският пазар на канабис да продължи да се разраства през следващите години, като индустриалната изследователска фирма BDS Analytics очаква продажбите да нараснат до 6.7 милиарда долара до 2026 г.

„Ще продължим да наблюдаваме внимателно регулациите и възможностите на пазара. И тъй като местните и федералните закони се развиват, ще проучим възможности с търговци, които оперират в други региони“, каза говорител на Uber.

Търсенето на продукти от канабис нарасна значително миналата година, след като хората бяха блокирани вкъщи по време на локдауна.

Подкрепи Economic.bg