Германските фабрики процъфтяват насред здравната криза

Отчетен е двугодишен пик на официалния PMI

Германските фабрики процъфтяват насред здравната криза

Снимка: Pexels

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Германските фабрики отчетоха рекорден ръст на новите поръчки през октомври, тласкайки индексите към предпандемичните им нива. Въпреки това възстановяването в сектора е заплашено от новите мерки за справяне с нарастващите случаи на Covid-19, пише Reuters.

Основният индекс на мениджърите по закупуване (PMI) за производството, което представлява около една пета от икономиката, се повиши до 58.2 през октомври, което е най-високо отчетеният резултат от февруари 2018 г. насам. „Има предпоставки растежът да се забави, тъй като все повече фирми вече се връщат към нивата на производство отпреди COVID. За последните седем месеца това е първото осезаемо очакване за възстановяване на производството“, коментира Фил Смит, главен икономист в IHS Markit.

Това се случва на фона на нарастващия брой случаи на коронавирус в Европа и повишената заплаха от свиване на търсенето и предлагането, което би могло да настъпи скоро заради мерките на управляващите“, добави икономистът.

Миналата седмица канцлерът Ангела Меркел обяви блокиране за един месец, което започва от днес. В най-голямата европейска икономика се затварят барове и ресторанти, но магазините продължават да работят, ако на 10 квадратни метра може да има по не повече от един човек. Планира се затваряне на културните и развлекателните обекти, на козметични салони и студиа за татуировки, но фризьорските салони продължат дейността си при строги хигиенни условия.

Тази седмица Австрия и Белгия също наложиха ограничения, което увеличава притесненията за международната търговия през ноември. Брюксел е под пълна блокада, а Виена избра чacтична, при която кyлтypнитe инcтитyции и yвeceлитeлнитe зaвeдeния щe тpябвa дa зaтвopят, а масовите прояви се забpaнявaт, c изĸлючeниe нa пoгpeбeниятa.

Коментари: 0