Германските туристи вече са повече от руснаците

През юли общият ръст на чуждестранните посетители с цел почивка достигна 10%

Германските туристи вече са повече от руснаците
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Туристическият сектор в България продължава да расте с бързи темпове, поне от гледна точка на броя на туристите. Юли е седмият пореден месец тази в година, през който Националния статистически институт (НСИ) регистрира значителен ръст – 10% на годишна база.

Ако сметнем броя на посещенията през първите два летни месеца – юни и юли, тогава се вижда нарастване от 8% спрямо същия период на 2016 г.

Освен невижданото от времето преди кризата нарастване в броя на туристите в България, статистиката показва още една интересна тенденция – за първи път броят на германските туристи надхвърля руските посетители.

Това беше очаквано, предвид огромните ръстове на посетителите, които се отчитаха през цялата 2017 г. – средно 20 - 25% всеки месец. При руските туристи ситуацията е коренно различна – през юли спадът на годишна база е 4%, а като изключим първите три месеца, почти няма промяна спрямо миналата година. Отливът на руснаците може да се обясни с преориентирането им в посока Турция, където нашите съседи им предлагат много по-добри условия, на много по-добри цени.

От данните на НСИ се вижда, че има нарастващ интерес към услугите на българския туризъм и от страна на французи, британци, италианци, испанци, гърци турци и украинци. При тях темпът на годишното нарастване е двуцифрен.

Коментари: 0