Германските железничари ще стачкуват

Ще бъдат засегнати влаковите превози в цялата страна

Германските железничари ще стачкуват

Снимка: Pixabay

Германският профсъюз на железничарите EVG ще стачкува в понеделник. Причината е провалът в преговорите с железопътния оператор Deutsche Bahn за повишаване на заплатите на работниците, пише Reuters. Ще бъдат засегнати местни и регионални влакови курсове, както и такива за дълги разстояния, в цялата страна.

Според източник от профсъюза, запознат с подготовката на стачните действия, организацията не иска с протестите си да засегне само някои маршрути или определени типове превози, а всички, но все пак някои региони ще бъдат засегнати повече от други.

Синдикатът, който представлява най-много от работещите в железопътния сектор, е категоричен, че стачките са неизбежни. Това води до опасения, че ще има проблеми с пътуването из страната за коледните празници. EVG настоява за 7.5% повишение на заплатите и за промяна на работните часове и условията за работа по празниците.

Deutsche Bahn, която продължава преговорите с по-малкия профсъюз на машинистите GDL, предлага 5.1% ръст на възнагражденията на два етапа, както и еднократен бонус от 500 евро. От компанията коментираха отказа на EVG да преговаря повече и да премине към стачни действия като „напълно ненужна ескалация“, която ще попречи на пътуващите през коледния период.
Коментари: 0