Германският Bild: Граф Драгила пресушава сметките ни

Гуверньорът на ЕЦБ от години търпи критики в най-голямата европейска икономика заради политиката си

Германският Bild: Граф Драгила пресушава сметките ни

Снимка: БТА

Високотиражният германски всекидневник Bild днес обвини гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че „пресушава“ банковите сметки на германските граждани, които традиционно спестяват. Публикацията на изданието дойде ден, след като ЕЦБ потопи лихвените проценти още по-дълбоко в отрицателните равнища.

На първата си страница германският вестник е поместил колаж на Драги с вампирски зъби и облекло, както и заглавие: „Граф Драгила пресушава сметките ни“.


Източник: Bild.de/Screenshot

Надявайки се да даде тласък на икономическата активност почти десетилетие след дълговата криза в Еврозоната, вчера ЕЦБ понижи лихвените проценти до още по-отрицателно ниво и обеща да изкупува облигации без крайна дата кога ще спре. Целта е да се стимулират частните банки да предложат още по-изгодни условия за отпускане на заемите.

Стимулите, които са по-високи от очакваното, незабавно предизвикаха опасения сред спестовните германци, които от години се оплакват, че ниските лихви на ЕЦБ им пречат да имат прилична възвръщаемост въз основа на спестяванията им. „Ужасът на германските спестовници продължава ли, продължава“, пише Bild.

Всекидневникът и преди се е прицелвал в Драги. По време на кризата в Еврозоната изданието подари на италианския банкер пруски шлем от 1871 г., за да покаже увереността си, че той ще се придържа към дисциплината в немски стил. Драги постави шлема в своя кабинет.
Коментари: 0