Главчев: Политиците трябва да се съобразят с вота от референдума

Pредседателят на Народното събрание е по-скоро песимист за приемането на промените в изборната система

Главчев: Политиците трябва да се съобразят с вота от референдума
636 ~ 1 мин. четене

Политиците трябва да се съобразят с волята на суверена – българските граждани, чиито вот на референдума е показал какво искат. Това заяви председателят на Народното събрание (НС) Димитър Главчев. Той посочи, че още преди да стане председател на парламента той и колегите му от ГЕРБ са били твърдо убедени, че политиците трябва да отговорят на този вот.

„Имаме резултати от референдум, на който два и половина милиона български граждани са казали съвсем определено какво искат и тук не става въпрос да разсъждаваме дали мажоритарна или пропорционална система е по-добра“, каза още Главчев.

Въпреки това председателят на НС е по-скоро песимист за приемането на промените в изборната система. „Аз съм откровен човек, и тъй като всички политически сили са заявили позициите си относно промените в изборното законодателство, чисто аритметично, не биха могли да бъдат приети.“ По думите му всеки народен представител има свободата да решава според собствената си съвест.

Главчев посочи като пример Великобритания, където въпреки минималната разлика за и против Brexit, ''никой политик не посмя да пренебрегне решението на гласоподавателите''. Според председателя на Народното събрание решението да се внесат промените в изборното законодателство не е спонтанно, а е последователна позиция на ГЕРБ.

Димитър Главчев пожела успех на Мария Габриел като българска кандидатура за еврокомисар. Според него тя е качествен кандидат и ще бъде достоен български еврокомисар. Ресорът ''Дигитализация'' е изключително важен и за България, защото у нас трябва да се въведе възможно най-скоро електронно управление, отбеляза той, цитиран от БТА. 

Коментари: 0