Глобата за фалшив COVID сертификат в Белгия е 750 евро

Белгийските власти за засекли над 500 подправени удостоверения за отрицателна проба от изследване за коронавирус

Глобата за фалшив COVID сертификат в Белгия е 750 евро

Снимка: Pixabay

1376 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Властите в Белгия ще налагат глоба от 750 евро на всеки пътник, който представи фалшиво удостоверение от изследване за COVID-19 или сертификат за извършена имунизация, съобщават местните медии, цитирани от БТА. Размерът на глобата е определен от прокуратурата, като от там посочват, че на обвиняемите ще им бъде предоставена възможност да заплатят глобата или да бъдат съдени.

Властите посочват, че от 19 април, когато пътуванията от и към Белгия отново бяха разрешени, на летището в Брюксел са били засечени 576 подправени удостоверения за отрицателна проба от изследване.

Правилата предвиждат, когато служител на летището се усъмни в представен документ, да повика органите на реда, които разполагат със средства за бързо разпознаване на фалшификатите, посочват още белгийските власти.

Очаква се от следващата седмица страната да влезе в „зелена зона“ (най-безопасната) по разпространение на коронавируса и да започне да приема по-голям брой туристи. Лекарите са разтревожени, че това може да доведе до нов скок в случаите и затова апелират властите да предприемат спешни мерки.

Подкрепи Economic.bg