Португалската BA Glass разширява завода си в София със 120 млн. лв.

Компанията планира да наеме около 100 души, които да обслужват допълнителното производство

Португалската BA Glass разширява завода си в София със 120 млн. лв.

Снимка: BA Glass

3596 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Португалският производител на стъкло BA Glass ще вложи 120 млн. лв. в разширение и модернизация на завода си в София. Инвестицията трябва да бъде завършена до 2022 г., а с нея компанията ще наеме нови 100 служители за увеличените нужди на производството в столицата.

Инвестицията е част от дългосрочния план за развитие на португалската компания в България. Предвижда се с нея да бъде построена нова пещ за стъклен амбалаж, като по този начин компанията

ще усъвършенства производствените процеси и ще увеличи продукцията“.

Част от инвестицията включва и внедряване на фотоволтаични панели, които ще се монтират върху покривите на съоръженията.

Непредсказуема, но успешна година

Въпреки пандемията BA Glass посочва, че е изпратила успешна 2020 година.

В тази година на непредсказуеми предизвикателства служителите реагираха по забележителен начин, осигурявайки непрекъснатата и гъвкава дейност на компанията, като спазваха и мерките за безопасност“, обясни Хавиер Тениенте, изпълнителен директор на компанията за Югоизточна Европа.

Припомняме, че BA Glass притежава два завода в България – в София и Пловдив, придобити през 2017 г. след продажба от гръцката компания Yioula. Тогава дружеството се казваше „Дружба стъкларски заводи“, след което правоприемник стана "БиЕй Глас България" АД. В момента в страната за компанията работят над 650 служители, като по-голямата част от тях са в града под тепетата. Именно заводът в Пловдив бе модернизиран през 2019 г. с инвестиция от 100 млн. лв. в изграждане на нови пещи и инфраструктура.

Общият оборот на двете производства, по данни на компанията, възлиза на 1.8 млрд. лв. годишно. Групата притежава 12 завода в седем европейски страни – България, Румъния, Гърция, Полша, Германия, Испания и Португалия. И има общо над 3500 служители. Продуктите ѝ се продават в над 50 държави.

Подкрепи Economic.bg