400-годишен храм \"изплува\" от езеро в Мексико (снимки)

Дължината на уникалната сграда е около 61 метра, а широчината - 14

400-годишен храм \

400-годишен храм изплува над повърхността на един от водните резервоари в мексиканския щат Чиапас . Заради продължителния период на суша в района, водният стълб на изкуственото езеро е паднал почти до 24 метра, пише Independent. След като водното равнище спаднало драстично, се показала по-голямата част от руините на красивия храм, издигнат преди векове. Дължината на уникалната сграда е около 61 метра, а широчината - 14. 


Предполага се, че храмът е построен от първия епископ на Чиапас - Бертоломе де лас Касас, заедно с група свещеници, пристигнали в земите на Чиaпас след 1540 г. Според други оценки на архитекти, храмът е построен през XVI век от испанските колонизатори.  


Руините са наводнени през 60-те години на XX век заради строителството на язовир в близост до храма. Също така това не е първият път, когато сградата "изплува" от водите на язовира.  


През 2002 г. нивото на водата на резервоара също спада драстично. Това дава възможност на ценители на архитектурата да разгледат постройката отвътре, плавайки с лодки. 

Коментари: 0