Google може да купи Twitter преди края на годината

Съотношението риск/печалба е доста привлекателно при акциите на Twitter

Google може да купи Twitter преди края на годината
Автор: Питър Гарнри

"Сделката за купуването на LinkedIn от Microsoft очевидно повдига въпроса дали предстоят още придобивания в технологичния сектор. Можем да видим при активността на предварителната сесия, че акциите на Twitter се покачват почти с 5% и това доста изкушава да заключим, че Twitter ще има същата съдба като LinkedIn". Това коментира Питър Гарнри, ръководител "Стратегии при ценните книжа" в Saxo Bank, след вчерашната новина за придобиването на LinkedIn от Microsoft. 

По думите му в дългосрочен план е трудно да се види реално Twitter като самостоятелна компания. "Те са уязвими към доминацията на Facebook, който има повече от 1,4 милиарда потребители, докато Twitter все още изостава значително по-надолу с около 350 милиона потребители. Ние знаем, че Twitter има трудности да увеличи потребителите си; годишното ниво на растеж в момента е близко до нулата", обяснява специалистът.

Според него причината, поради която са заели дълга позиция при Twitter, е, че през последните 4 или 5 тримесечия Twitter действително успя да повиши значително своята рентабилност на паричния поток. 

"Ако погледнете, освен всички счетоводни приходи, на база паричен поток, Twitter се подобрява бързо и смятам, че те имат много различни начини да монетаризират мрежите си дори още повече. Въпросът е кой може да купи Twitter в този момент? Една от тези компании, която среща реално затруднение да се позиционира силно в сферата на социалните медии, е Google", заяви Питър Гарнри.

"Google опита с Google+ да се конкурира с Facebook – и се провали напълно – и мисля, че Twitter може да бъде добра покупка за Google и добра платформа-мрежа, която наистина да се разшири. Ние продължаваме да имаме дълги позиции в Twitter и в момента залагаме повече, че това ще бъде придобиването преди края на годината. Смятам, че съотношението риск/печалба е доста привлекателно при акциите на Twitter", обобщи той.

Коментари: 0