Google предупреждава за бум на фалшивите имейли, свързани с COVID-19

Експерти казват, че това може би е най-голямата фишинг атака в историята

Google предупреждава за бум на фалшивите имейли, свързани с COVID-19
1292 ~ 1 мин. четене

Google блокира по над 100 млн. фишинг атаки (фалшиви имейла) всеки ден свързани с коронавируса, съобщиха от компанията, цитирани от BBC. Американският гигант твърди, че пандемията е довела до бум на кибератаките, при които престъпниците се опитват да подмамят потребителите да разкрият личните си данни.

IT компании твърдят, че тези фишинг атаки може би са „най-яростните в цялата история“. Най-често фалшивите имейли се изпращят към Gmail на потребителите, уточняват от Google. Съдържанието на имейлите е най-различно. Най-често хакерите се представят за част от Световната здравна организация (СЗО) и карат потребителите да изтеглят приложение, чрез което да дарят средства за борба срещу коронавируса.

Google твърди, че инструментите му са в състояние да блокират над 99.9%, за да не достигнат до потребителите.

„Пандемията от коронавируса е силно емоционала тема в момента и киберпрестъпниците са наясно с това. Те се надяват, че човек сега е по-склонен да последва линкове или инструкции, ако е на тема коронавирус“, казва независимият изследовател по сигурността Скот Хелм.

Установени са и опасни приложения за смартфони. Например приложение на Android твърди, че помага да се проследи разпространението на вируса, но вместо това заразява телефона и изисква плащане, за да се възстанови устройството.

Подкрепи Economic.bg