Google придоби водеща VR компания за видео игри

Facebook обяви затварянето на своето филмово студио за виртуална реалност

Google придоби водеща VR компания за видео игри
1032 ~ 2 мин. четене
Технологичният гигант Google обяви, че е придобила една от водещите компании за видео игри и виртуална реалност –  Owlchemy Labs. Owlchemy Labs ще се присъедини към дъщерната на Google компания Daydream, която е специализирана в технологиите за виртуална и добавена реалност. 

Купуването на Owlchemy Labs идва да подскаже, че Google е амбицирана да създава повече собствено VR съдържание. Обратно на нея, един от основните ѝ конкуренти Facebook съвсем наскоро обяви, че затваря своето филмово студио за виртуална реалност, Oculus Story Studio, като планира да насочи инвестициите си в закупуване на продукти на външни автори. 

Owlchemy Labs доби най-голяма популярност със играта "Job Simulator", специално създадена за виртуална реалност. В нея играещият влиза в ролята на човек, който изгражда малки работни пространства за роботи. Неотдавна компанията пусна и нова VR игра, базирана на популярното филмче „Рик и Морти“. 

„Имаме списък с оригинални игри, които са в процес на производство и протиотипиране, така че ще продължим да се занимаваме с това“, коментира съоснователят на Owlchemy Алекс Шварц, цитиран от The Verge. Той допълва, че заедно с екипа му са особено развълнувани да се развиват в тази посока с „помощта на Google зад нас“

Компанията стартира през 2011 г., две години по-късно стана едно от първите студия, работещи с началните версии на очилата за виртуална реалност Oculus Rift. Тяхната игра Job Simulator се превърна в първото заглавие, с което бяха анонсирани VR контролерите на PlayStation и HTC Vive.

В новия и сравнително малък пазар на VR игри, това е един от най-големите успехи на индустрията. Според официалните данни в началото на 2017 г. Job Simulator е реализирала продажби на стойност 3 млн. долара. 

Засега не се дава информация за предстоящите проекти на Owlchemy Labs. Повече подробности се очаква да бъдат обявени идната седмица по време на  I/O конференцията на разработчиците на Google. 
Подкрепи Economic.bg