Юнкер: Румъния заслужава да влезе в Шенген

През последните години страната е положила усилия в реформата на съдебната власт

Юнкер: Румъния заслужава да влезе в Шенген
988 ~ 1 мин. четене

Румъния заслужава мястото си в Европейския съюз и в Шенгенското пространство. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по време на първото си посещение в северната ни съседка на този пост.

В свое изказване пред румънския парламент Юнкер заяви, че през последните 10 години страната "е положила значителни усилия" в реформата на съдебната система и в борбата с корупцията, като подчерта, че приключването на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) не трябва да означава "прекратяване или оттегляне на реформите ".

Жан-Клод Юнкер е на първа официална визита в Румъния в качеството си на председател на ЕК. Поводът е 10-годишнината от присъединяването на Румъния към Общността. В речта си за бъдещето на Европа европейският политик подчерта, че Румъния трябва да стане член на Шенгенското пространство възможно най-скоро.

По думите му МСП е добре замислен и не трябва да се въвеждат нови критерии и изисквания освен вече съществуващите. Юнкер допълни, че Румъния заслужава мястото си в Европейския съюз и в Шенгенското пространство, съобщава румънската агенция Agerpres.

 „Критериите за присъединяване към Шенген са ясни и тук, казвам го отново, не трябва да ги правим по-трудни“, заяви Жан-Клод Юнкер.

Механизмът за проверка и сътрудничество бе въведен специално за Румъния и България през 2006 година, за да се съдейства на двете ни страни в решаването на проблемите в правосъдието и борбата с корупцията Заради този мониторинг двете ни страни още не са приети в Шенген.

Подкрепи Economic.bg