Google ще показва дали хората по света спазват социална дистанция

Ще се публикуват доклади с данни за местоположението на потребителите за 131 държави

Google ще показва дали хората по света спазват социална дистанция
968 ~ 2 мин. четене

Технологичният гигант Google ще използва данните за местоположението на потребителите си, събрани от смартфоните им, за да помогне на служителите в общественото здравеопазване да разберат как се променят движенията на хората в отговор на глобалната пандемия COVID-19. Това обявиха от компанията в своя блог днес, съобщавайки, че ще публикуват доклади за мобилността на общността.

Отчетите използват обощени данни от хора, които са активирали опцията за следене на местоположението в Google. С тези доклади компанията цели да илюстрира степента, в която хората се придържат към правителствените инструкции да не излизат, ако не е необходимо и да работят от вкъщи при възможност.

„Тъй като глобалните общности реагират на пандемията COVID-19, все повече се набляга на обществените здравни стратегии, като мерки за социално дистанциране, за да се забави скоростта на предаване“, казва компанията в своя публикация. 

Всеки може да прегледа отчетите, които обхващат 131 държави. На много места потребителите могат да търсят повече регионални данни, разглеждайки доклади за отделни щати, провинции и окръзи. След като потребителят избере географски регион, Google ще генерира PDF файл с данните, които е събрал. Google каза, че е избрала PDF файлове през уеб страници, защото те могат да бъдат по-лесно изтеглени и споделяни, пише TheVerge.

Всеки отчет съдържа информация за моделите на движение в шест категории:

  • Търговия на дребно и отдих, обхващащи посещения на ресторанти, кафенета, търговски центрове, тематични паркове, музеи, библиотеки, киносалони и други подобни места. 
  • Хранителни стоки и фармация – супермаркети, складове за храни, фермерски пазари, магазини за специализирани храни и дрогерии. 
  • Паркове, покриващи обществени плажове, пристанища, кучешки паркове, плажове и други обществени пространства. 
  • Транзитни гари, обхващащи спирки на метрото и автобусни и жп гари. 
  • Работни места, покриващи офиси. 
  • Резиденции, покриващи домовете на хората.

Подкрепи Economic.bg