Google ще се бори с комарите

Google ще се бори с комарите
224 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Служител на Google заяви, че следващият проект, по който компанията ще работи е създаването на генномодифицирани комари, пише The Information. Новата бизнес идея на компанията е в помощ на борбата с вредителите, които пренасят болести като малария и треска. 

Идеята е на Линус Ъпсън, който е участвал в разработката на Google Chrome. Идеята не се заражда в Google, вече повече от десет години британската фирма Oxitec се занимава с отглеждането на подобни генномодифицирани насекоми. Чрез специални модификации на техния гном, компанията предизвиква смъртта на комарите при достигане на определена зрялост. Целта на Oxitec е намаляването на популацията на насекомите, които пренасят болести. 

Първите ГМО комари са пуснати на Каймановите острови през 2009 г. По време на експеримента числеността на популацията на “aegypti” се е съкратила със 75% в рамките на една година. Това не е оказало видимо влияние върху останалите видове.

Биологичният проект, насочен към борбата с болести, които се обмисля от ръководството на Google ще се вписва перфектно в рамките на новата корпоративна структура на компанията, която ще се нарича Alphabet.

Подкрепи Economic.bg