Google става Alphabet

Компанията прави нова холдингова структура, Пейдж и Брин остават начело

Google става Alphabet
268 ~ 2 мин. четене

Американският технологичен гигант Google Inc (Гугъл) съобщи, че променя оперативната си структура и ще стане част от холдингова компания, наречена Alphabet Inc (Алфабет), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изпълнителен директор на "Алфабет" ще бъде съоснователят на "Гугъл" Лари Пейдж, а другият съосновател Сергей Брин ще получи поста президент на новата компания. Главен изпълнителен директор на "Гугъл" става дясната ръка на Пейдж Сундар Пичаи (Sundar Pichai).

Така Гугъл се реорганизира в няколко по-малки компании, като ще запази ядрото си около интернет дейността. Гугъл ще продължи да управлява услуги като Google Maps, YouTube, Chrome и Android. Нопроекти като X Lab и Calico - за удължаване на човешкия живот, ще оперират като отделни единици.

Според изявление на Лари Пейдж в блога на компанията, "Алфабет" ще обявява финансовите резултати на "Гугъл" отделно от тези на холдинговата структура. Според документите, подадени от компанията до щатската Комисия за търговия с ценни книжа, "Алфабет" ще замени "Гугъл" като публично дружество, което се търгува на борсата и е включено в индекса Nasdaq, а дяловете на "Гугъл" ще се преобразуват в дялове на "Алфабет". Ценните книжа ще продължат да се търгуват на фондовия пазар под същото съкращение, както досега - GOOGL и GOOG.

"Гугъл" е създадена на 4 септември 1998 г. като софтуерна корпорация, специализирана основно в търсенето в Интернет. Днес обаче тя притежава подразделения за изчисления в облак, онлайн потребителски имейли, карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други услуги. В компанията работят над 50 000 души.

Лари Пейдж и Сергей Брин създават компанията докато са студенти в Станфордския университет.

Името на Google е игра на думи и произхожда от думата googol, която е математически термин за единица, последвана от 100 нули - 10100.

Подкрепи Economic.bg