Google вкарва в камерата технология за мерене на пулс и дишане

Google вкарва в камерата технология за мерене на пулс и дишане

Снимка: Unsplash

996 ~ 1 мин. четене

В момент, когато всички са фокусирани върху здравето си, Google също поглежда в тази посока. Компанията обяви две нови функции, с помощта на които човек да премери дихателните и сърдечните си честоти. Това ще стане възможно чрез използването на камерата в телефона и внедряването на технология, базирана на изкуствен интелект.

Новите функции ще са достъпни от следващия месец за собствениците на смартофоните Google Pixel. Компанията е намерила как чрез фото системата да следи движението на гърдите и така да анализира дишането. За пулса пък преценява на база малките промени в цвета на кожата – за целта човек трябва да постави пръста си на задната леща.

Измерванията ще става през здравната платформа Google Fit. Все още не ясно колко добре ще работи новата технология. Една от възможните пречки е например наличието на широки и дебели дрехи, които може да попречат на сензорите да проследят дишането.

Компанията заяви, че в бъдеще планира да направи функциите достъпни и за други Android телефони.

Ходът на Google идва на фона на придобиването на Fitbit, производителя на фитнес тракери. Изглежда, че гигантът има все по-големи амбиции в посока здравни технологии.

Подкрепи Economic.bg