Горанов: Без ръст на пенсии и заплати, ако не се приеме Бюджет 2017

Ще се забави и усвояването на еврофондовете, предупреди министърът

Горанов: Без ръст на пенсии и заплати, ако не се приеме Бюджет 2017
200 ~ 1 мин. четене
Ако бюджет 2017 не бъде приет, няма да се увеличат размерите на минималната работна заплата, на пенсиите, на учителските заплати, заплатите на социалните работници и работещите в спешната помощ, помощите и обезщетенията за децата с увреждания. Това каза от парламентарната трибуна министърът на финансите в оставка Владислав Горанов в началото на дебатите за бюджета, предаде Фокус. 

„Ако бюджетът за 2017 година не бъде приет, няма да се спази графикът за синхронизиране на акцизното законодателство с това на ЕС, ще се забави усвояването на средствата от европейските фондове, поради липсата на съответстващото национални съфинансиране, осигурявано от националния бюджет, тъй като то ще остане на нивата от 2016 година, включително и на получените средства за овладяване на бежанския проблем“, обясни той. 

„Няма да има достатъчен ресурс за осигуряване на предвидената модернизация на армията. Ще се ограничи изпълнението на програмата за саниране на жилищни сгради. Ще има несъответствие и няма да могат да се реализират приетите вече на първо четене бюджети за държавно осигуряване и НЗОК“, посочи Владислав Горанов. 

„Предлагам да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват да не се подават на популизъм. Да не променят данъците, да повишат ефективността на разходите, да пазят бюджета балансиран“, заяви той.

Горанов подчерта още, че кабинетът Борисов 2 оставя 14,2 млрд. лева фискален резерв, натрупан до октомври т.г.
Подкрепи Economic.bg