Горивата по-евтини във Варна и Стара Загора

Ценовата война е добра за потребителите, смятат депутати

Горивата по-евтини във Варна и Стара Загора

Снимка: Нова тв

Във Варна само за дни цените на горивата паднаха драстично. Първоначално само една от бензиностанциите намали цените, което предизвика опашки пред колонките ѝ. Тогава и част от останалите започнаха да смъкват цените. Така литърът А95 стана 1,88 лева, а литърът дизел – 1,79 лв.  

Друг оазис на евтините горива е Стара Загора, където цените са подобни до тези във Варна, съобщи Нова тв. В останалите градове на страната обаче цените се запазват по-високи. Така в София и Пловдив цената на литър бензин и дизел е над 2 лева.

Ценовата война за цените е добър знак и добра за потребителите, смятат депутатите Мартин Димитров и Румен Гечев, както и говорителят на КЗК Марио Гаврилов. Според тях не може да става дума за картел, но законът забранява за дълго време един търговец да работи на загуба, като продава на дъмпингови цени. В случая с Варна обаче бизнесменът Веселин Марешки, собственик на бензиностанцията с ниски цени на горивата, твърди, че работи на печалба.

Цената на дизела в България, средно без данъците, от снощи е 10,56 стотинки по-скъп от средната цена в целия ЕС, съобщи Димитров. Дизелът в България е четвъртият най - скъп в целия ЕС от вчера. В Белгия цената снощи е била с 35 стотинки по-висока, а в Словения - с 24 стотинки по-висока. 

Бензинът към вчера вечерта в България е бил петият най - скъп в целия ЕС. В Естония е бил с 27 стотинки по - евтин, а в Австрия с 20 стотинки. 

"Това показва, че нещо не е наред. Не може цената на горивата в България да са с такива цени толкова дълго време и да се твърди, че няма проблем", каза Димитров и добави, че имаме нужда от силна и решителна КЗК, която да извърши необходимите проверки.

Според Румен Гечев отговорът на въпроса за високите цени на горивата се крие в собствениците на акцизни складове и държавата засега се "разсейва" по темата.

Коментари: 0