11 града, застрашени от свръхтуризъм

Те нямат инфраструктура за справяне с наближаващия бум на посетители

11 града, застрашени от свръхтуризъм

Тълпа от хора на площад Таксим в Истанбул

Снимка: Pixabay

Концепцията за "свръхтуризъм" натрупа толкова многовнимание през последните няколко години, че дори беше обявена за един от думите на годината за 2018 на Оксфордския речник.

Сега нов доклад разкри градовете, които са най-застрашени от явлението през следващите 10 години.

Проучването, проведено от Световния съвет по туризъм и пътувания (WTTC), описва 50 града, където туризмът вероятно ще расте бързо през следващото десетилетие.

То идентифицира местата, които са най-застрашени, въз основа на прогнозирания растеж, съчетан с липсата на инфраструктура за справяне с наближаващия туристически бум. Част от доклада 
"Дестинация 2030: Готовността на глобалните градове за растеж на туризма" оценява градовете по тяхната „градска готовност“ за растеж.

Той съчетава оценки на работната сила, инфраструктурата, околната среда и стабилността с прогнозата за растежа на посетителите между 2017-2027. Нисък резултат в първия и висок в последния бележи държава, изложена на риск от свръхтуризъм, зле поставена да се справи с увеличеното напрежение върху ресурсите, които вероятно ще съпътстват по-големия брой туристи.

Куала Лумпур, Истанбул, Манила, Джакарта, Кайро и Делхи са изброени като най-изложени на риск.

Секторът на пътуванията и туризма представлява 10,4% от световния БВП, според доклада, но предупреждава, че градовете трябва да се научат как да разработват планове за устойчив туризъм.

„За да може един град наистина да процъфтява и пътуванията и туризмът да се развиват по устойчив начин, властите по градоустройство, предприемачите, инвеститорите, законодателите и обществените групи трябва да разберат колко готов е градът за бъдещия очакван растеж в туризма и произтичащите от това предизвикателства и възможности, с които може да се сблъска ”, се казва в доклада.

"Важно е за вземащите решения да създават дългосрочни планове с участието на всички заинтересовани страни, като се вземат предвид нуждите на посетителите, но жителите да бъдат поставени в центъра на плановете за развитие на инвестициите и инфраструктурата."

Ето и градовете, които са най-застрашени от свръхтуризъм

Куала Лумпур, Малайзия

Истанбул Турция

Манила, Филипините

Джакарта, Индонезия

Кайро, Египет

Делхи, Индия

Банкок, Тайланд

Богота, Колумбия

Мумбай, Индия

Москва, Русия

Хо Ши Мин, Виетнам
Коментари: 0