Напрежението за Google в САЩ нараства

Напрежението за Google в САЩ нараства

Снимка: БТА

Втори антитръстов иск срещу Google се задава на хоризонта в САЩ още през следващия месец, става ясно от информация в световните медии. Той идва след този от миналия месец, който анализаторите сравниха с историческите дела срещу Microsoft от края на миналия век.

През октомври Министерство на правосъдието в САЩ заведе дело за предполагаем монопол на Google в областта на търсенето. В него като обвинители участват и 11 американски щата. Според всички тях гигантът задкулисно и неправомерно е уговорил Apple и други смартфон играчи да поставят неговата търсачка по подразбиране в устройствата си.

Според запознати сега двупартийна група американски щати също се готви да заведе антитръстов иск срещу Google. Сред тях са Колорадо, Айова, Небраска, Ню Йорк, Северна Каролина, Тенеси и Юта. Очаква се новият иск да бъде заведен във федералния окръжен съд около средата на декември, посочват източниците. 

Google отрече да е извършвала неправомерни действия. Компанията настоява, че нейната търсачка и други продукти са доминиращи, защото потребителите ги предпочитат.

Междувременно се появи информация, че Apple задълбочава усилията си по лансирането на собствен инструмент за търсене. Наблюдатели на бранша отбелязват, че този ход може да свързан тъкмо с антитръстовите атаки срещу Google.

Коментари: 0