Apple работи по конкурентна търсачка на Google?

Предположението идва на фона на антитръстовото дело в САЩ

Apple работи по конкурентна търсачка на Google?

Apple задълбочава усилията си за разработване на собствена технология за търсене в момент, когато САЩ заплашват лидера в областта – Google, с многомилиардни глоби заради антитръстови нарушения. Идеята е компанията да интегрира функцията първо в своя iPhone, пише Financial Times.

Подсказки за това, че Apple работи по такава технология могат да бъдат открити в последната версия на операционната система iOS 14. В нея компанията започна да генерира собствени резултати от търсенето и препратки към уебсайтове, в случаите когато потребителите въвеждат някаква заявка на началния екран.

Тази възможност за уеб търсене бележи важен напредък във вътрешното развитие на Apple и може да означава формирането на нов фронт на конкуренция с Google, посочват няколко души от бранша. Гигантът от Купертино е известен тайните си вътрешни проекти, но сега доказателствата за внедряване на собствена търсачка започват да се материализират. А те идват, след като преди две години и половина компанията отмъкна от конкурента си дългогодишния директор на звеното Google Search – Джон Джанандреа.

Наблюдателите отбелязват също и честите обяви за работа на Apple за софтуерни инженери с експертиза в търсенето. Маркетолозите пък посочват засилената активност на Applebot – доскоро неясен уеб робот на производителя на iPhone, който служи за изграждането на масивна база данни от онлайн материали, които са в основата на всяка търсачка.

Най-важното е, че iOS 14 измести Google за определени функции. Заявките, направени в прозореца за търсене, достъпни чрез плъзгане надясно от началния екран на iPhone, показват генериран от Apple списък с предложения за търсене, а не резултати от Google.

Apple не е отговорила на искания от FT коментар.

Изграждането на истински съперник на търсачката на Google може да отнеме години, но добрите финансови резултати на Apple ѝ отварят път да прави дългосрочни инвестиции. А историята показва, че гигантът е амбициран да притежава и контролира най-важните компоненти в своите продукти.

И все пак Apple се придържа към Google като търсачка по подразбиране в iPhone повече от десетилетие. Сега обаче има стимул да промени това заради регулаторния натиск. Възможността за вътрешно търсене на компанията е добре дошла алтернатива, ако регулаторите блокират доходоносното ѝ партньорство с Google.

Американското ведомство постави прогнозните годишни плащания на Google от 8 до 12 млрд. долара, за да е търсачка по подразбиране на iPhone, в центъра на антитръстовото дело срещу интернет гиганта. Миналата седмица Министерството на правосъдието на САЩ започна дело относно плащанията, които Google извършва към Apple, за да може неговият инструмент за търсене да е настроен по подразбиране в iPhone.

Казусът отваря нов фронт пред Apple, заедно с правните битки с Epic Games и други разработчици относно правилата в App Store. „Apple ще е централен (играч) тук“, коментира Шарис Позен, адвокат по антитръстово право. Според нея властите може да поискат прекратяване на изключителното споразумение, за да се даде равен достъп до конкурентни продукти.

А иначе Appleи и преди е хвърляла ръкавицата на Google, лансирайки собствени конкурентни продукти – като Apple Maps например. Предимството на гиганта от Купертино в сравнение с други производители е, че разполага и с iPhone, и с iOS, като контролира и браузъра по подразбиране.

Повече от 20 години след основаването на Google, изграждането на търсачка днес е „все още технически много трудно, но не толкова, колкото преди“, коментират анализатори.

Предимството на Google идва от мащаба, смята Дан Уанг, доцент в Колумбийското бизнес училище. Според него безкрайната обратна връзка от потребителите помага да се настроят резултатите и да се идентифицират областите на подобрение.

Google получава стотици милиони заявки всяка минута от потребители от цял свят – това е огромно предимство по отношение на данните.“

Коментари: 0