Нелегалният превоз на пътници вече ще се наказва със затвор

От ГЕРБ твърдят, че промените в Наказателния кодекс не засягат споделеното пътуване, но така и не става ясно как ще се разграничава

Нелегалният превоз на пътници вече ще се наказва със затвор

Снимка: Economic.bg/Архив

3191 ~ 2 мин. четене

Нелегалният превоз на пътници вече ще се наказва със затвор от две до пет години, като моторното превозно средство, с което е извършен превозът, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е. Когато деянието е извършено от две или повече лица, които са се договорили или са използвали фалшиви документи, наказанието ще е затвор от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Нерегламентиран превоз

Тези поправки в Наказателния кодекс бяха приети окончателно днес от депутатите в пленарна зала. Те бяха прокарани от ГЕРБ през преходните и заключителни разпоредби в Кодекса за търговското корабоплаване с мотива, че „след като държавата отпуска 30 млн. лв. в подкрепа на превозвачите, трябва да бъдат запушени всички пробойни в законодателството“, заяви Станислав Иванов от ГЕРБ на извънреден брифинг.

До свикването на брифинга се стигна, след като в пленарната зала БСП обвиниха управляващите в това, че чрез въведените промени се спира т.нар „споделено пътуване“.

Не целим да спрем споделеното пътуване. То не е обществен превоз. Когато един превозвач, който трябва да има лиценз, извърши нерегламентиран транспорт, вече ще се наказва по Наказателния кодекс, което е допълнително преимущество на обществения превоз", обяви Иванов пред медиите.

На въпрос защо поправките са прокарани през Кодекса за търговското корабоплаване за гласуване на второ четене, без обсъждане – от ГЕРБ бяха категорични, че това е абсолютно наложително, след като държавата отпуска 30 млн. лв. за бранша. „Знаете че ковидкризата удари икономиката и държавата трябва да даде средства в подкрепа на икономиката, но с какво съзнание ще ги дадем тези пари при положение, че не сме запълнили дупките в закона“, каза още Станислав Иванов.

Темата за нелегалния транспорт в България и неговото регламентиране не е нова. Още през февруари ГЕРБ предложиха поправките в Наказателния кодекс. И тогава те държаха ясно да се знае, че предлаганите поправки не засягат „споделеното пътуване“. Нито през февруари, нито сега, след като промените вече са факт, няма обаче ясна дефиниция на това какво е „споделено пътуване“ и какво е „нелегален транспорт“, нито как ще се разграничават двете неща.

Подкрепи Economic.bg