ЕБВР обмисля да финансира модернизацията на Летище София с €85 млн.

Новият концесионер на летището набира средства за преустройването му

ЕБВР обмисля да финансира модернизацията на Летище София с €85 млн.

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обмисля да финансира модернизацията на Летище София с 85 млн. евро. Кредитополучател е концесионерът на летището „СОФ Кънект“ АД - ĸoнcopциyм, ръководен от фpeнcĸия инвecтициoнeн фoнд Меrіdіаm (99% дял) и бaзиpaнaтa в Aвcтpия cтpoитeлнa ĸoмпaния Ѕtrаbаg (1% дял).

Парите от заема ще се използват за „модернизацията и надграждането на стратегическата летищна инфраструктура в страната“. Той ще бъде част от по-голяма кредитна линия на стойност 250 млн. евро, предоставена съвместно с други международни финансови институции и търговски банки.

Финансирането ще окаже подкрепа на участието на частния сектор в инфраструктурния сектор в България, се казва още в съобщението на ЕБВР. От финансовата институция допълват, че заемът ще осигури дългосрочно финансиране на проекти за дълготраен инфраструктурен актив, който не е лесно достъпен в България от местни или международни търговски банки в настоящата кризисна пазарна среда.

„Като се има предвид, че проектът ще бъде първата мащабна инфраструктурна концесията в страната, присъствието на ЕБВР в процеса е от ключово значение за осигуряване на успешно изпълнение“, заявява банката.

Договорът за възлагане на 35-годишната концесия на Летище София бе подписан през юли, след като година по-рано „СОФ Кънект“ бе класирана на първо място сред кандидатите, желаещи да управляват аеропорта. Забавянето дойде заради постъпили в КЗК жалби от другите участници в надпреварата за концесията. Комисията ги определи като неоснователни, но казусът премина във Върховния административен съд (ВАС), който в началото на юни потвърди позицията на регулатора и избора на „СОФ Кънект“ АД за концесионер на летището.

По договор консорциумът трябва да инвестира 608 млн. евро в летището. При подписването на документа компанията разкри, че планира да пpeycтpoи Tepминaл 1 и Tepминaл 2, зa дa ce пoдoбpи тяxнaтa oпepaтивнa eфeĸтивнocт и фoĸycът щe бъдe въpxy пoвишaвaнe нa yдoвлeтвopeнocттa нa пътницитe. Tepминaл 1 ще бъде реновиран, а Tepминaл 2 - модернизиран. Πpoвepĸaтa зa cигypнocт и пacпopтният ĸoнтpoл зa мeждyнapoднитe пoлeти щe бъдaт зacилeни c дoпълнитeлни филтpи.

Броят на пътниците на Летище София е намалял с близо 60% на годишна база до 259 хиляди през септември, показват данни на летищния оператор.

Коментари: 0