Фон дер Лайен: Очаквайте обстановката с Covid-19 да се влоши през ноември

Председателят на ЕК призова за изготвяне на национални планове за ваксинация и за определяне на обществени групи, които трябва да бъдат ваксинирани първи

Фон дер Лайен: Очаквайте обстановката с Covid-19 да се влоши през ноември

Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен публикува в сряда изявление, в което споделя загрижеността си, че въз основа на епидемиологичните данни очаква случаите, свързани с COVID-19, да се увеличат още през следващите две до три седмици.

Фон дер Лайен призна "умората" на хората и изрази своята признателност за техните жертви и препоръча на обществеността да избягва тълпи, близки контакти и затворени пространства с лоша вентилация.

"Коронавирусът тества всички нас. Но като работим заедно, координираме действията си и поемаме отговорност на всички нива, можем да получим контрол над него, да защитим здравето на всички и постепенно да върнем обществото и икономиката си към нормалното", заключи Фон дер Лайен.

Тя призова следващия месец националните приложения за проследяване на заболелите да бъдат свързани към европейската система.

По нейните думи досега 23 държави в ЕС развиват или са изготвили съответните приложения. Председателят на ЕК призова за по-добър обмен на данните за заболелите, за изготвяне на национални планове за ваксинация и за определяне на обществените групи, които трябва да бъдат ваксинирани първи.

Коментари: 0