НОИ ще намалява с по-малко пенсиите за осигурените в частни фондове

Държавата ще даде повече време на хората да прехвърлят партидите си изцяло в общественото осигуряване

НОИ ще намалява с по-малко пенсиите за осигурените в частни фондове

Снимка: Красимир Свраков

7568 ~ 2 мин. четене

ГЕРБ ще внесат поправка в Кодекса на труда, с която ще намалят редукцията, правена от НОИ при изчисляването на пенсиите на хората, осигуряващи се и във втория стълб. Става въпрос за всички граждани, които са родени след 1 януари 1960 г. В момента осигурителният институт прилага редукция около 20%, които няма как да бъдат попълнени от частните пенсионни дружества.

Първите жени, които ще се пенсионират с две пенсии, ще излязат от пазар на труда през есента. Ако не прехвърлят своята частна партида в НОИ, каквато допълнителна възможност ще се даде с други промени в Кодекса за социалното осигуряване, и ако редукцията се запази на сегашното ниво, то 17 хил. жени първи ще получат намалени пенсии спрямо родените само няколко месеца преди тях, и които се осигуряват единствено в НОИ.

По думите на социалния министър Деница Сачева редукцията ще е стъпаловидна и ще зависи от периода, в който хората са се осигурявали в частните фондове. Първите ще се пенсионират с намаление на пенсията от НОИ с по-малко от 10%. Това е така, защото осигуряването в частен фонд е от 2003-2004 г., докато целият трудов стаж на излизащите сега в пенсия е над 40 години.

НОИ ще предложи методика и ще направи изчисления, но ще имаме прогресивна скала. От под 10% до 23-24%, когато ще се изравнят условията на първия и втория стълб“, каза Сачева.

Това ще се случи евентуално след две десетилетия.

Социалният министър обяви също така, че ще се промени и срокът, в който хората ще могат да променят осигуряването си. В момента всеки може да прехвърли частната си партида в НОИ до 5 години преди пенсионирането си. С новите разпоредби ще се въведе отново стъпаловидна система, като ще се започне с една година и с течението на времето ще се увеличи до пет.

„Всичко това ще се направи през Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Такава е волята на депутатите от ГЕРБ“, каза Сачева.

Според нея промените няма да изискват актуализация на бюджета на НОИ, тъй като през следващата година те ще засегнат само тези около 17 хил. жени и сумата не е толкова голяма.

За намаляване на редукцията, която прави НОИ по отношение на осигурените и в частен фонд, настояват от години пенсионните дружества и работодателските организации. Срещу това обаче са синдикатите, които смятат, че подобно нещо ще натовари допълнително бюджета на НОИ и реално всичко ще бъде платено отново от работещите. Според тях дружествата за пенсионно осигуряване трябва да работят така, че да осигурят необходимата доходност за покриване на редукцията от 20%.

Подкрепи Economic.bg