Границите трябва да се затворят незабавно

България е подкрепила квотите, но те няма как да сработят

Границите трябва да се затворят незабавно
376 ~ 2 мин. четене

„Позицията на България винаги е била категорична, че не трябва да се приемат само квоти, а е наложително незабавно да се затворят и границите. Незабавно трябва да спре притокът на бежанци и докато не се реши въпросът с тях, други да не се приемат, „Дъблин“ не работи”. Това каза по време на блиц-контрола премиерът Бойко Борисов, съобщава агенция „Фокус“.

Според премиера, тези които бягат от войната и смъртта трябва да бъдат интегрирани, но останалите, които идват от други държави, да бъдат връщани по родните им места.

Михаил Миков попита каква е позицията на България за справедливото разпределяне на бежанците. На въпроса премиерът Борисов отговори: „Използвам случая да ви поздравя за новата година. „Дъблин“ не работи. Позицията ни винаги е била категорична, че не само квоти трябва да се направят." 

Той посочи още, че България е подкрепила квотите, но те няма как да сработят. "Имаме много случаи от нашите бежански центрове, особено от тези от отворен тип, по няколко пъти да връщаме хора и те пак бягат", посочи премиерът.

„Правилно казвате, не подценявам въпроса, че в Европа няма позиция, която да ни каже какво точно ще стане, как ще стане. Редица държави имат свой интерес, защитават го. Едни ги поканиха, само че други трябва да дават милиарди, за да ги издържат“, каза премиерът. По думите му, последните събития са показали, че много трудно тези маси ще бъдат интегрирани.

Премиерът посочи, че винаги е подчертавал, че едно от добрите неща, което е направило предишното правителство е „оградата на границата“, добави той. В отговор председателят на ПГ „БСП лява България“ Михаил Миков посочи на свой ред, че е ясно, че „Дъблин“ не работи и че опитът, който е направен за пропорционално и по-справедливо отношение също не се случа. Той заяви, че правителството трябва да обсъди този въпрос и да има ясна позиция в Брюксел.

Подкрепи Economic.bg