Гръцкият премиер нарече Турция „трафикант“ на мигранти

Турция използва отчаяни хора за геополитически цели и отвличане на вниманието от ужасяващата ситуация в Сирия, смята той

Гръцкият премиер нарече Турция „трафикант“ на мигранти

Снимка: БТА

2534 ~ 1 мин. четене
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи съседна Турция като „трафикант“ на мигранти заради поредната вълна от бежанци от Сирия. Той направи своето изявление по време на съвместна пресконференция с лидерите на европейските институции Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет – Урсула фон дер Лайен, Давид Сасоли и Шарл Мишел. 

„Готови сме да подкрепим Турция в справянето с проблема с бежанците и да намерим решение на проблема в Сирия, но не при тези обстоятелства. Моето задължение е да защитавам суверенитета на моята държава. За съжаление Турция се превърна в официален трафикант на мигранти“, каза Мицотакис, цитиран от NewEurope. 

Според гръцкия премиер Турция едностранно прекратява споразумението си с ЕС за бежанците, отказвайки да спазва поетите през 2016 г. ангажименти, като пуска мигранти по море и земя към границите на Блока. 

„Това е крещящ опит от страна на Турция да използва отчаяни хора за промотиране на своята геополитическа програма и за отвличане на вниманието от ужасяващата ситуация в Сирия“, коментира мицотакис. 

Гръцкият министър-председател призова европейските лидери да вземат мерки и да предложат решение на общия проблем с миграцията, след като вече са видели от първо лице последиците от турските действия. Премиерът добави, че Атина ще продължи да прави всичко необходимо, за да опази границите си.

Коментари: 0