Основните борсови индекси потънаха дълбоко в червена територия

Фед изненада с „паническото“ решение без перспектива за реален успех

Основните борсови индекси потънаха дълбоко в червена територия

Снимка: БТА

636 ~ 2 мин. четене
Поредна разочароваща сесия изпратиха инвеститорите на американските фондови пазари във вторник. Акцентът за деня падна върху изненадващото решение на Фед да намали основния си лихвен процент с 50 базисни пункта, в отчаян опит да стимулира американската икономика в борбата с последствията от разпространението на коронавируса. 

Ентусиазмът на пазарите обаче бързо се изпари и основните борсови индекси потънаха дълбоко в червена територия. Индустриалният Dow Jones отписа 785 пункта от стойността си, а широкият S&P500 и технологичният NASDAQ отстъпиха със съответно 2.81% и 2.99%. 

Решението на Фед беше определено от много икономисти като „паническо“, без перспектива за реален успех. Два часа преди края на сесията доходността по 10-годишните щатски облигации падна за първи път в историята под 1%.

Акценти днес

Основен лихвен процент - Канада

В сряда в 17:00 часа българско време Централната банка на Канада ще обяви решението си дали да промени нивото на основния лихвен процент в страната. Въпреки очакванията за забавяне на световния икономически ръст през 2020 година, анализаторите предвиждат банката да запази основната си лихвена ставка непроменена от текущите 1.75%. При обявяване на решението може да се очаква засилена волатилност при валутните двойки с участие на канадски долар. 

Инструмент на фокус 

Merck & Co. Inc. – Дневна 

С началото на месец февруари дългосрочният възходящ тренд на Merck беше пробит, а с него и подкрепата на 200-дневната ЕМА. Неуспешният опит за понижение под $75 за акция беше последван от силно възходящо движение, като очакваме пробивът да бъде тестван около $85 за акция. Резултатът от този тест ще използваме като насока за движението на цената през идните месеци. 

USD/JPY – Седмична

Валутната двойка се провали в опита си да реализира ключов пробив на седмична база, което беше последвано от значително понижение. Фундаменталните фактори на пазарите допринасят за поскъпване на йената, което ни кара да смятаме, че низходящо движение на USD/JPY в средносрочен план е силно вероятно. При вход в къса позиция е желателно печалбите да бъдат прибрани около подкрепата при 105.00.  

XAG/USD – Седмична 

На седмична графика може да забележим, че движението в цената на среброто е силно повлияно от 200-периодната експоненциална средна. До третото тримесечие на 2019 г. тя ограничава поскъпването на ценния метал, но след успешния ѝ пробив, приема ролята на подкрепа, която вече два пъти бива тествана. При задържане над $17 за тройунция, може да се потърси нова възходяща вълна.

S&P 500 – Дневна   

Понижението от изминалата седмица тласна широкия щатски индекс до пробив под силната подкрепа, която 200-дневната експоненциална средна оказваше до момента. Позитивният старт на новата седмица образува тест на пробива, като по всяка вероятно изглежда, че той ще бъде потвърден. Очакваме низходящото движение на S&P500 да продължи, като следваща подкрепа може да се потърси около ниво от 2 800 пункта. 

Коментари: 0