Гренландия предпочете Ericsson пред Huawei за 5G мрежата си

В Дания предпочитанията също са насочени към шведската технология

Гренландия предпочете Ericsson пред Huawei за 5G мрежата си

Снимка: Unsplash

Гренландия ще избере шведската компания Ericsson, вместо китайската Huawei, да участва в изграждането на бъдещата ѝ телекомуникационна мрежа от пето поколение (5G). Това потвърди официално говорител на държавния оператор Tele Greenland в четвъртък, предава Reuters.

Ден по-рано изпълнителният директор на телекома, Кристиан Райнер Давидсен, заяви по време на телевизионно участие, че не вижда Huawei като възможен доставчик на 5G оборудване в Гренландия. Още тогава стана ясно, че предпочитанията падат върху Ericsson, която по думите на Давидсен „по всички параметри би била правилният избор“.

Гренландия е поредната, която нанася удар на китайския гигант, погнат от САЩ заради съмнения относно сигурността на оборудването му. Дания, която юридически притежава автономния остров, e сред страните в Европа, които все още проучват дали да забранят Huawei. Частният датски оператор TDC вече предпочете Ericsson пред Huawei за бъдещата си 5G мрежа, мотивирайки все пак решението си като търговско.

„5G идва в Гренландия, но все още не е определена дата за това. Не виждаме Huawei като възможен доставчик на 5G мрежата на Tele Greenland “, коментира още Давидсен.

Говорител на Huawei в Дания заяви, че компанията не е запозната с планове за 5G внедряване в Гренландия. Той поясни, че компанията няма бизнес в мобилната мрежа на острова и не планира участие там.

Що се отнася до Ericsson, миналата седмица компанията бе избрана за основен доставчик от норвежкия Telenor. Нейните технологии са внедрени и в 4G мрежата на Гренландия.
Коментари: 0