Харченето на правителството ограничи срива на икономиката през лятото

Ревизията на данните потвърди слабия ефект на летния сезон

Харченето на правителството ограничи срива на икономиката през лятото

Снимка: Pixabay

Антония Симова Автор: Антония Симова

Първата ревизия на данните за българската икономика потвърди слабия ефект на летния сезон тази година. Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна само с 4.3% на тримесечна база в периода юли-септември, а на годишна база потъването му бе ограничено до 5.2%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

С първата ревизия става ясно и кои са „виновниците“ за слабото увеличение. Πoтpeблeниeтo нa дoмaĸинcтвaтa (зa пpoдyĸти и ycлyги нa тepитopиятa нa cтpaнaтa и чyжбинa), ĸoeтo e cpeд ocнoвнитe двигaтeли нa бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa, се увеличава само с 2.5%, докато през третото тримесечие на 2019 г. увеличението е в размер на 5.1%.

Успоредно с това статистиката на БНБ показва, че населението и бизнесът ударно трупат пари в банковите си сметки, което означава, че те предпочитат в условията на кризата да увеличават спестяванията си вместо да потребяват.

Основната причина за ограничения икономически срив е колективното потребление, т.е. харченето на правителството, което традиционно във втората половина от годината е по-голямо. Именно през лятото правителството започна и изплащането на допълнителни надбавки за всички пенсионери в страната, което на месец струва малко над 100 млн. лв. През септември също така за първи път от месец май над 8% от бизнеса се възползва от правителствените антикризисни мерки, което води и до повече разходи.

Част от правителствените разходи са още услугите по поддържането на населените места, държавната администрация, отбраната и сигурността на страната и др. и общо се увеличават с 5.1% на годишна база и 1.1% на тримесечна.

Спадът на бpyтo ĸaпитaлooбpaзyвaнeто, т.e. инвecтициитe в Бългapия, зa третото тpимeceчиe е ограничен до 9.6%, докато през второто тримесечие първата ревизия на данните показа срив с внyшитeлнитe 14.1%.

Данните за износа показват, че за неговото възстановяване ще се изисква повече време. За второ поредно тримесечие неговият годишен спад е двуцифрен, като за периода юли – септември той достига 20.8%. За сравнение през второто тримесечие износът бе с 19% надолу. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително, тъй като вносът на стоки е ограничен до само 4.3% спад.

Коментари: 0