Борисов вече е раздал на пенсионерите над 530 млн. лв.

За медиците засега са намерени само 120 млн. лв. и то благодарение на европейските програми

Борисов вече е раздал на пенсионерите над 530 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/Архив

4142 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Правителството одобри допълнителни 50 лв. към пенсиите на възрастните хора за декември. С това се похвали премиерът Бойко Борисов в официалния си Facebook профил по време на днешното заседание на кабинета.

Така общо за петте месеца, откакто управляващите започнаха раздаването на парите, от бюджета са дадени приблизително 530 млн. лв. - по 106 млн. лв. на месец.

Припомняме, че първоначално социалният министър Деница Сачева бе против този начин на добавки към пенсиите, наричайки го раздаване на пари „на калпак“. Въпреки това след настояването от Борисов методът бе наложен. Към момента кабинетът планира да продължи с 50-те лева добавки до месец март, когато са насрочени парламентарните избори. Това значи още над 300 млн. лв. за пенсионерите, или общо около 850 млн. лв. по тази мярка.

Борисов обаче даде заявка, че ако ГЕРБ отново спечелят изборите през март, 50-те лв. към пенсиите ще продължат да се дават, „докато има пандемия“.

Допълнителните средства към пенсиите се смятат от правителството за антикризисна мярка в условията на пандемия, въпреки че пенсионерите най-малко пострадаха от затварянето на бизнеси и останалите ограничителни мерки. Именно затова икономистите не одобряват този метод и настояват вместо него на реформа в пенсионната система, но не по време на криза.

Борисов се похвали и с решението през април хората с право на пенсия между 300 и 369 лв. да получат еднократни ваучери за храна в размер на 120 лв. - нещо, заложено още миналия месец в бюджета за Държавното обществено осигуряване - най-големият в историята досега. Това ще засегне около 390 хил. души и ще струва приблизително 47 млн. лв.

Междувременно на днешното правителствено заседание вицепремиерът Томислав Дончев припомни решението на правителството от миналата година, че за медиците са намерени още... едва 80 млн. лв. европейски пари, които да осигурят допълнителните плащания към персонала „на първа линия“. От съобщението става ясно, че това е част от „операция с общ бюджет 120 млн. лв.“, която ще финансира здравеопазването и по-специално - допълнителните възнаграждения на работещия „на първа линия“ медицински и немедицински персонал, осигуряването на безопасни условия на труд и подобряването на работната среда, както и организирането и провеждането на обучения на медицински и немедицински специалисти в лечебните заведения за работа при епидемични условия - нещо, което може би трябваше да бъде извършено преди здравната криза, в която изпада системата в момента.

Подкрепи Economic.bg