Правителството ще дава по 50 лв. на пенсионерите до изборите

Преди само две седмици Сачева заяви, че е по-добре пенсиите да се преизчислят, отколкото да се дават по 50 лв. „на калпак“

Правителството ще дава по 50 лв. на пенсионерите до изборите

Снимка: МС

Добавката от 50 лв. месечно към пенсиите ще се дават до месец март, когато по закон трябва да се проведат парламентарните избори. Решението на правителството бе обявено от социалния министър Деница Сачева след заседанието на ресорната парламентарна комисия днес.

Припомняме, че вместо добавки към пенсиите в средата на месеца министър Сачева обяви, че е по-добре пенсиите да се преизчислят, отколкото да се дават по 50 лв. „на калпак“. Тази седмица обаче премиерът Бойко Борисов разпореди бонусите към всички пенсии да продължат да се дават „докато има пандемия“.

Според редица експерти обаче добавките не са антикризисна мярка, защото тази група от обществото е засегната най-слабо в икономически аспект, тъй като няма загуба на доход и не се бори да запазят работното си място.

Пред медиите днес Сачева обясни, че според статистическите изчисления лекарствата на възрастните струват средно 56 лева и с добавката от 50 лв. те ще покрият най-неотложните си нужди.

На въпрос как ще бъдат осъвременени пенсиите догодина, министърът посочи, че се правят различни изчисления на различни варианти.

Пред ресорната комисия министър Сачева каза още, че антикризистната мярка „60/40“ ще продължи да действа до края на годината, като ще има нови облекчения за работодателите. За тези, които са ползвали до момента мярката, няма да е необходимо да подават наново документи. Ще трябва да подадат само списъчен състав на служителите. За кандидатстването пък ще се взема предвид осигурителният доход за месец август.

Новите предложения за промени предстои да бъдат разгледани от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Коментари: 0