Коалиционният съвет ще решава за новото повишение на пенсиите

Според Деница Сачева е по-добре да се актуализират обезщетенията, отколкото всеки месец да се дават по 50 лв. „на калпак“

Коалиционният съвет ще решава за новото повишение на пенсиите

Снимка: Красимир Свраков

Разговорите за пенсиите предстоят, те ще се проведат на коалиционен съвет. Имаме готовност както да продължим мярката с 50 лв., така и да направим предложения за преизчисляване на пенсиите с доходите от 2015 г. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя коментира идеята да се направи безпрецедентна, втора за годината актуализация на пенсиите, което ще се случи само няколко месеца преди предстоящите парламентарни избори.

 

„Има три варианта, които се обсъждат, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като социален министър е, че е по-добре да направим преизчисление на пенсиите. На тези, които са по ниските, от гледна точка на това, че трябва да се запази справедливостта и структурата на пенсионния модел“, отбеляза министърът. „В момента даваме около 106 млн. за тези 50 лв. добавки. Това е около 1.2 млрд. лв. годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на почти 1.1 млн. български пенсионери, така че да се направи баланс между пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 г. и тези, които са се пенсионирали преди това“, обясни Сачева. 

Тя коментира и политическата криза в страната и нестихващите протести срещу правителството с искане на оставката на Бойкко Борисов. „Вариант за подаване на оставка не се обсъжда, обсъждат се теми от обществен интерес – Изборният кодекс, проектът за конституция, актуализация на бюджета, каза още министърът. „Нашият фокус е работата, която трябва да свършим за хората. Ако опозицията не желае да подкрепи актуализация на бюджета с повече пари за пенсионерите и бизнеса, или не желае да участва в дебатите, това са въпроси към тях. Това, което ние трябва да го свършим, ще го свършим и ще го предложим като решение за хората“, отбеляза още Сачева, коментирайки проблемът с кворума в парламента. 

 „Причакването на политици пред БНТ е нещо, което е двоен стандарт в това, за което се борят хората. Дори да не харесваш някого, нямаше право да заглушаваш този глас“, отбеляза социалният министър, която миналата седмица трябваше да се сблъска с протестиращите след участието си в „Панорама“ по БНТ. „Уважението на различното мнение е нещо, което политиците трябва да налагат, включително и когато подкрепят или не подобен тип протести. Властта е легитимна, когато е избрана на демократични избори, такъв е случаят и с нашето правителство“, каза още Деница Сачева.

Коментари: 0