Столична община въвежда солидарна отговорност за „скритите дефекти“

Столична община работи по теглене на нов инвестиционен заем

Столична община въвежда солидарна отговорност за „скритите дефекти“

Снимка: Economic.bg/Архив

Столична община вече е готова с промените в Закона за устройство на територията, както и с две наредби, с които да се засили отговорността на всички участници в строителния процес.

Ще предложим въвеждане на солидарна отговорност за скрити дефекти, която да се носи от строителя, проектанта, техническия контрол и доставчиците. Ще предложим фирмите за строителен надзор да носят отговорност за своевременното установяване на явни дефекти при съставяне на актовете за извършената работа. Предлагаме и въвеждане на задължителна допълнителна застраховка. Искаме да гарантираме, че изразходването на публични средства ще се случва при спазване на всички изисквания за качество от фирмите, които печелят обществените поръчки, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за „24 часа“.

Тя обяви още, че настоява за преразглеждане на параметрите на застрояване, особено в териториите, южно от трети градски ринг и в жилищните комплекси по повод работата по новия устройствен план на града. „За последното десетилетие прилагането на действащия план показа, че има пропуски, които не създават добра градска среда“, каза още тя.

От думите на кмета стана ясно, че местната власт работи по теглене на нов инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за завършване на важни инфраструктурни обекти от т.нар. вътрешен ринг на града. За теглене на подобен заем се заговори още през април, когато беше направена първата актуализация на бюджета на столицата заради коронакризата.

Завършването на вътрешните рингове на София и връзките с околовръстния път са ключова задача, която съм си поставила. За да продължи изпълнението ѝ с бързи темпове, е необходимо да поискаме инвестиционен заем. В противен случай тези обекти трябва да се случат много бавно или да се прекратят останалите строителни и ремонтни дейности в града. И двете опции не са вариант за София. Затова работим с ЕИБ по отпускането на инвестиционен заем за около 100 млн. лв., с който да завършим започнатите обекти и да стартираме нови", уточни Фандъкова

В списъка за завършване на важни инфраструктурни проекти са бул. „Т. Каблешков” и бул. „Филип Кутев”, което ще облекчи трафика в южната част на града. „Искаме да изградим бул. „Копенхаген” в „Младост”, Източната тангента, булевардите „Рожен” и „Ломско шосе”. Включили сме трамвайната линия по бул. „Стамболийски”, реконструкцията на бул. „Скобелев”, тунела и релсовия път по бул. „Царица Йоана”. Преговорите ни с ЕИБ са за проекти, които гарантират екологичното развитие на София - облекчаване на трафика, развитие на електротранспорта и придвижването с велосипед“, уточни кметът на София.

Към края на месец август е отчетен спад в приходите на общината с 20.5 млн. лв., а в градския транспорт - над 32 млн. лв. „Добрата новина е, че предвидихме този спад много точно още през април. Тогава с първата актуализация намалихме бюджета с 23 млн. лв. Това ни помогна да продължим да работим по важните за града проекти. Намалихме и разходите за някои дейности, но без това да попречи на развитието на София“, каза Фандъкова.

По думите й втора актуализация на бюджета няма да засегне проектите, а ще гарантира балансиран бюджет и подкрепа за най-силно засегнатия сектор - градския транспорт.

Коментари: 0