Губи ли светът своя лидер?

И ще дойде ли изобщо друг на негово място

Губи ли светът своя лидер?

Снимка: Unsplash

Съединените щати все още са глобална доминантна сила в много области, включително технологии и финанси, но не е ясно дали най-голямата икономика ще запази лидерството си, така че другите страни да продължават да се съобразяват с нея. Това стана ясно от изказвания на експерти по време на Singapore Summit, пише CNBC.

В рамките на третия ден от форума те обсъдиха темата „Свят без лидери и Разделен свят ще бъдат Новото нормално“.

Дебатът идва на фона на променящия се световен ред и отстъпленията на САЩ от различни международни организации, в които страната години наред е била лидер. Междувременно Китай все повече предизвиква американското господство на различни фронтове.

Ян Бремър, президент на консултантската компания за политически рискове Eurasia Group, прогнозира свят без лидерство в обозримо бъдеще. Той посочи, че САЩ все още доминират в световен мащаб – с технологични компании, които стават все по-силни по време на пандемията, с американския долар като основна резервна валута и силните американски банки.

Но тъкмо тези силни страни са и причината, поради която САЩ губи интереса си да води, смята Бремър. Според него един свят без лидери на практика няма да нарани САЩ, но ще удари други страни.

Американците няма да бъдат силно заинтересовани или да усетят импулса да запълнят този вакуум в близко бъдеще, така че вярвам, че ще бъдем без лидери и разделени в обозримо бъдеще.“

Въпреки това Найъл Фъргюсън, старши сътрудник на Milban Famaly към института Хувър в Станфордския университет, твърди, че ръководството на САЩ всъщност е „много атакуващо“ тази година. Това си личи в действията на американския Федерален резерв, който осигурява финансово лидерство насред пандемичната криза, както и в тези на Вашингтон по отношение на офанзивата срещу китайската технологична компания Huawei.

Според него, ако не САЩ, то друг ще пристъпи към световно лидерство, защото светът има нужда от водач.

„Светът има присъща нужда от лидерство. Ако САЩ наистина не могат повече да го предоставят, някой друг ще го направи. Може би Китай, може би – кой знае – Европейският съюз, който сега изглежда има свое собствено силно лидерство в Берлин и Париж“, коментира Фъргюсън.

САЩ или Китай?

Дебатът логично се фокусира върху възхода на Китай като глобална сила и опита на страната да запълни пустото пространство, оставено от САЩ, що се отнася до лидерството. Експертите обаче са единодушни, че азиатската сила е далеч от това да играе водеща роля на международната сцена.

Самият Китай многократно е заявявал, че не се интересува от възможността да замени САЩ или от това да изнася идеологията си в световен мащаб, посочва Ян Сюетонг, декан на Института за международни отношения към университета Цинхуа.

И все пак съперничеството между САЩ и Китай може да принуди други държави да избират страна. Според Ян все повече личи как другите започват да подкрепят позицията на Китай по икономическите въпроси, а разчитат на САЩ по отношение на сигурността. Той посочи Сингапур, Япония, Германия и Франция като такива примери.

Нгайър Уудс, декан на Оксфордското правителствено училище Blavatnik, е съгласен, че може да се наложи страните „селективно да си сътрудничат“ или със САЩ, или с Китай.

Всъщност съревнованието между САЩ и Китай може да бъде възможност за по-малките страни да настояват за промени, които биха искали да видят в международни организации като Международния валутен фонд и Световната банка, смята Уудс, който е професор по глобално икономическо управление.

С други думи, за третите страни в света, по-малките страни, новата конкуренция между Китай и САЩ в тези институции не означава гибел и мрак. Това означава възможност за други държави да започнат да играят срещу тези суперсили и да настояват за промените, които са искали“, смята експертът.

Коментари: 0