Хърватска пуска първия си LNG терминал

Плаващата регазификационна станция ще заработи от 1 януари на остров Кърк

Хърватска пуска първия си LNG терминал

Снимка: LNG Haravtska

1532 ~ 1 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Китайската корабостроителница Huarun Dadong приключи работата по преоборудването на първата хърватска плаваща регазификационна станция (FSRU), съобщава Offshore Energy. След като корабът LNG Croatia достигне бреговете на Хърватия, ще бъде закотвен до остров Кърк в Адриатическо море и ще играе ролята на LNG терминал.

Абсолютно същата процедура в близките години ще трябва да се случи и край гръцкото пристанище Александруполис, където ролята на регазификационен терминал също ще играе специализиран кораб, 1/5 част от който ще бъде закупена с пари на нашата държавна газопреносна компания „Булгартрансгаз“.

Китайската корабостроителница е предала кораба на собственика му – компанията Golar, и на представители на хърватската държавна компания, собственик на бъдещия регазификационен терминал -  LNG Croatia.

Миналата година Golar спечели търг за преоборудване на своя газовоз GolarViking с вместимост 140 хил. куб. метра, построен през 2005 г., в плаваща регазификационна станция. Корабът пристигна в Китай през януари тази година, където досега беше преоборудван във FSRU. Стойността на операцията е около 160 млн. долара. Очаква се корабът да пристигне до остров Кърк през декември, за да встъпи в новата си роля на регазификационен терминал. Официалното откриване на терминала е насрочено навръх 1 януари 2021 година. Капацитетът на бъдещия терминал е 2.6 млрд. куб. метра природен газ годишно, а стойността на целия проект е 233.6 млн. евро, от които 101.4 млн. евро са безвъзмездна помощ от Брюксел по Механизма за свързване на Европа.

Подкрепи Economic.bg