Хийтроу въвежда нови коронатакси за пътниците

Лондонското летище опитва да компенсира загубата от 2 млрд. паунда през 2020 г.

Хийтроу въвежда нови коронатакси за пътниците

Снимка: Unsplash

Лондонското летище Хийтроу ще таксува заминаващите пътници с допълнителни 8.90 паунда (12.40 долара) в опит да възстанови част от разходите си по време на коронавирусната криза, която задуши авиотранспорта, предава Bloomberg. Британският регулатор вече е разрешил новата тарифа, с приходите от която летището ще покрива разходите за комунални услуги, за багаж и регистрация.

Хийтроу реализира „нулева печалба“ от такива услуги, които досега са покривани от оперативни разходи и разходи за поддръжка, се казва в изявление в неделя.

Летището бе силно ударено от пандемията, тъй като до голяма степен разчита на линии, които останаха закрити по време на пандемията. Миналата седмица аеропортът обяви загуба от 2 млрд. паунда за 2020 г., след като броят на пътниците се срина със 73% и не успя да покрие разходите за предоставяне на някои услуги.

Новата пътническа такса, известна още Airport Cost Recovery Charge (такса за възстановяване на разходите на летището), се очаква да бъде наложена за остатъка от годината. Тя е договорена с авиокомпаниите като предпочитан начин, по който Хийтроу да възстанови разходите си.

Операторът също така ще начислява тарифа от 4.44 паунда за всеки елемент пътнически багаж. 

Коментари: 0