240 хил. българи ще прекарат празниците в чужбина

Как екскурзия в Дубай може да е по-евтина от Кюстендил?

240 хил. българи ще прекарат празниците в чужбина

Около четвърт милион пътувания в чужбина се чакат в края на годината. По традиция обаче много по-голям е броят на българите, които ще изберат да прекарат Нова година в български хотели.

Парадоксално се оказва, че екзотична екскурзия може да ни струва колкото пътуване в Кюстендил.

По данни на института за анализи и оценки в туризма българите, които ще съберат куфарите и ще се качат на самолет, за да посрещнат празниците зад граница, са 240 хил.

За сравнение родни курорти ще изберат 950 хил. българи. Така у нас ще празнуват 4 пъти повече от онези, които ще отидат в чужбина.

Какво показват сметките, онези, които ще се качат на самолета, ще оставят в чужбина за около месец 110 млн. лв.  У нас за туризъм и настаняване ще платим 350 млн. лв.

Традиционно избираме – първо луксозните спа хотели, но големите компании предпочитат къщи за гости.

Ето и един парадокс – пътуване до Дубай и пътуване до Кюстендил – в Дубай излиза по-евтино. Обърнете внимание – едната е за 7 дни, а другата – за 3.

Ако държим да намерим обяснение – вероятно хотелът в Дубай е от нисък клас, а този в Кюстендил многозвезден.

Българинът избира пътуване зад граница по Коледа и Нова година най-вече, за да се събере с близки и приятели или да осъществи мечта.

„Ние имаме големи диаспори с българи вече в Европа, в Германия, Испания – посемейному, но зад граница и с приятели”, отбеляза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

И ако в предишни години офертите за пътувания за граница са свършвали в края на септември, днес има места и за чужбина, и за България.

„Може би международната обстановка може би нещо друго, а и тази година се наблюдават по-високи цени в нашите български хотели и въпреки всичко избират да са тук в България”, заяви Илиана Пешлова, туристически агент.

Коментари: 0