Цената на петрола падна под $38 за пръв път от 2008 г.

Това може да доведе до сериозно понижаване на руския БВП

Цената на петрола падна под $38 за пръв път от 2008 г.

Стойността на фючърса на петрола сорт „Брент” за януари 2016 г. падна с 4,5% до 37.96 долара за барел за първи път от 2008 г. насам, минавайки границата от 38 долара за барел.

На стойността на котировките продължава да оказва натиск решението за квотите на страните – износителки на петрол от ОПЕК. На срещата във Виена министрите на петрола не взеха категорично решение относно тавана на производство заради позицията на страни, които не са членки на организацията.

В момента обемът на производството на петрол от ОПЕК се оценява на 31-32 млн. барела на ден. Предишна квота възлиза на 30 млн. барела на ден.

По-рано Международната организация по атомна енергия МАЕ прогнозира в доклад, че цените на петрола ще достигнат нива от 80 долара на барел през 2020 г., пише БГНЕС.

Експертите прогнозират търсенето през 2020 г. да нарасне, но през 2040 г. този растеж ще спре под влиянието на нарастването на цените, развитието на алтернативните източници на енергия и намаляването на инвестициите в сектора с повече от 20% още през 2015 г.

В същото време, производството на петрол от страни извън ОПЕК ще достигне своя връх през 2020 г. – 55 млн. барела на ден. Увеличаването на доставките ще дойде главно от Ирак и Иран, въпреки специфичните рискове за сигурността на доставките от тези страни, се казва в доклада.

Цени под 40 долара създават напрежение в руската икономика. Падането им под 35 долара пък заплашва с ново понижаване на БВП на Русия, каза пред РИА Новости бившият руски финансов министър Алексей Кудрин.

„Всичко по-ниско от 40 долара за барел вече създава напрежение за нас. Ако цените са по-ниски от 35 долара, може да очакваме ново понижаване на БВП за известен период“, каза Кудрин, отговаряйки на въпрос дали е критично за икономиката на Русия настоящото падане на цените.

По думите на бившия министър, трудно е да се каже кога цените ще се стабилизират, задържайки се на ниво 50-60 долара за барел. „Това не можем да предскажем, засега тенденцията е към понижаване, не знаемкога ще приключи“, допълва той.

Коментари: 0