Хиляди европейци може да останат без статут за уседналост в Шотландия

Страната призова британското Министерство на вътрешните работи да удължи крайния срок за получаване на статут

Хиляди европейци може да останат без статут за уседналост в Шотландия

Снимка: Pixabay

672 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Шотландия призова британското Министерство на вътрешните работи да удължи крайния срок за получаване на статут на уседналост за гражданите от ЕС, тъй като хиляди са застрашени да загубят правата си на Острова след 30 юни в резултат на забавяне на обработването на документите им, предава The Guardian.

Само месец преди изтичането на крайния срок шотландският министър за Европа Джени Гилрут призова властите да удължат крайния срок на схемата за уседнал статут, защото хиляди лица, имащи право да го получат в Шотландия, още не са кандидатствали. А това означава, че „животът им ще бъде преобърнат с главата надолу, ако не спазят срока“, заяви Гилрут.

Шотландският министър отправи този призив, след като бяха получени  много съобщения, че има големи забавяния при обработката на молбите заради пандемията. 

„Знаем, че хиляди правоимащи съграждани, живеещи в тази страна, все още не са кандидатствали. Затова призовавам правителството на Обединеното кралство да удължи този срок“, заяви  Гилрут.

По последни данни за статут на уседналост са подадени 5.4 милиона молби, от които 4.9 милиона са удовлетворени.

Гилрут посочи, че рисковете са съвсем реални, защото ако гражданите от ЕС нямат този статут, те няма да могат да работят, да учат, да получават помощи, да карат колите си или да си откриват банкови сметки.

„Въпреки че правителството обеща да проявява голямо разбиране в случая със заявленията, от Министерството на жилищното настаняване, общностите и местното управление заявиха, че хората, които не успеят да  получат статут за уседналост, след 30 юни губят правото си на помощи и вече ще трябва да заплащат за всяко лечение, което не е спешно“, поясни Гилрут,

Коментари: 0