Хиляди в Сърбия отново скандираха „Вучич крадец“

Това е четвърти пореден антиправителствен протест

Хиляди в Сърбия отново скандираха „Вучич крадец“
В навечерието на новата година хиляди хора в съседна Сърбия се събраха на поредна мащабна антиправителствена демонстрация срещу президента Александър Вучич. По данни на The Guardian в събота по улиците на Белград са излезли около 25 000 души. Това е четвъртият поред мирен марш. 

„Това е демонстрация на гражданите срещу ситуацията в страната, която от дълго време е икономически и политически сложна, дори критична“, коментира един от протестиращите  Владимир Тошич. 

Протестът вчера е преминал без инциденти, както и и без демонстрация на явни признаци на политическа принадлежност. Мнозина са носели маски с призива „Достатъчно лъжи“ и отново са скандирали „Вучич крадец“. Изданието отбелязва и използването на свирки, станали някога символ на протестите срещу Слободан Милошевич в края на 90-те години на миналия век.

Сегашният президент Александър Вучич, смятан за твърд националист обърнат към Европа, бива обвиняван от опозицията и гражданското общество, че е установил автократично управление и тотален контрол над медиите, използвайки ги срещу своите опоненти. Неговата Сръбска прогресивна партия е уличена и в корупция. 

Протестите са най-голямото предизвикателство за управлението на Вучич досега. Повечето демонстранти са симпатизанти на Алианса на Сърбия – обединение на 30 опозиционни партии и формации. По-рано през седмицата държавният глава коментира, че и 5 млн. души да се съберат на протест, той няма да изпълни исканията им. Коментари: 0