Холандия иска още гаранции, за да подкрепи България за Шенген

Външният холандски министър Стеф Блок смята, че е нужен допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система

Холандия иска още гаранции, за да подкрепи България за Шенген
България се справя успешно с опазването на външната граница на Европейския съюз, но трябват още гаранции, както и допълнителни усилия в борбата срещу корупцията. Това е заявил министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Стеф Блок, който днес се срещна в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Екатерина Захариева. Тримата са обсъдили актуални въпроси за Европа, сред които и влизането на страната ни в Шенген.

"Надявам се, че ще разберете, че народът на Холандия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да се увери в безкомпромисния контрол на границата преди да допуснем България в Шенген", коментира Стеф Блок, цитиран от bTV. Той смята, че е нужен допълнителен напредък в борбата с корупцията и по-стриктна система.

Борисов изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към Еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Нидерландия е ключова. „Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС“, посочи премиерът.

По време на срещата бяха обсъдени и двустранните отношения между България и Холандия, както и възможностите за износ на повече български продукти на холандския пазар. През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България. 
Коментари: 0