Холандският външен министър е излъгал, че се е срещал с Путин

Признанието крие потенциални вреди

Холандският външен министър е излъгал, че се е срещал с Путин

Снимка: БТА

1148 ~ 1 мин. четене

Холандският външен министър Халбе Зейлстра в понеделник си призна, че е излъгал, че през 2006 г. се е срещал с руския президент Владимир Путин, пише Associated PressПризнанието крие потенциални вреди предвид факта, че това става в навечерието на първото му посещение в Русия като външен министър на Холандия.

Зейлстра потвърди в изявление до медиите признанието си. Преди това той го направи в интервю за днешния брой на холандския ежедневник „Фолкскрант”.

Зейлстра твърдеше, че като служител на енергийния гигант „Шел” е присъствал на среща в извънстоличната резиденция на Путин, на която руският президент бил казал, че разглежда Беларус, Украйна и балтийските страни като част от „Велика Русия”.

В писменото си изявление от днес той уточнява, че не е участвал в срещата през 2006 г., но чул историята от човек, който бил присъствал. Зейлстра сметнал изказването на Путин за толкова важно от геополитическа гледна точка, че говорил за него публично и си приписал заслугата, че го е чул, за да предпази източника си.

„Начинът, по който исках да предпазя своя източник и да изтъкна посланието си за Русия, не беше разумен, това е пределно ясно”, призна той.

Утре холандският външен министър заминава за Москва, където на следващия ден ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров.

Подкрепи Economic.bg